STOMATOLOŠKA PROTETIKA

Zubne krunice

Šta je zubna krunica?Stomatoloska protetika

Zubna krunica je protetska nadoknada koja prekriva i zaštićuje oštećeni ili slomljeni zub i tako održava njegovu funkcionalnost i pospešuje estetiku.

Indikacije:

1.Kada je zub jako razoren karijesom ili je veliki deo zuba polomljen te se ne može nadomestiti ispunom

2.Nakon endodontskog lečenja zuba krunica se stavlja da bi se povećala čvrstoća zuba

3.Ako su zubi istrošeni

4.Nakon ugradnje implantata

5.Zbog estetskih razloga i još mnogo toga…

Koji se materijali koriste za zubne krunice i mostove?

Postoje dve vrste krunica:

- metalokeramičke

- bezmetalne ili potpuno keramičke krunice

I jedne i druge funkcijski zadovoljavaju. Sa estetskog gledišta prihvatljivije su bezmetalne jer se ne vidi tamna linija uz rub krunice ukoliko dodje do povlačenja desni.

Koji je postupak?

Ukoliko postoji upala desni ili potreba za endodontskim lečenjem ili popravkom zuba, potrebno je to najpre sanirati. Nakon toga sledi brušenje i uzimanje otisaka. Potrebne su dve probe nakon kojih se krunica cementira.

Koji je vek krunica?

Najviše zavisi od toga kako pacijent vodi brigu o svojim zubima. Krunice zahtevaju povećanu oralnu higijenu, uz savete stomatologa na kontrolnim pregledima dva puta godišnje. Ukoliko se pridržavate svega navedenog krunice mogu potrajati 10-15 godina.

Stomatoloska protetika most

Zubni mostovi

Zubni mostovi se koriste kada želimo ispuniti prazninu izmedju zuba. Ako ne ispunimo prazninu izmedju zuba reskiramo pomeranje ostalih zuba. A to je samo korak do gubljenja pravilnog zagrižaja i razvijanja parodontopatije.

Prednosti zubnih mostova

- vraćaju vas osmeh

- sprečavaju ostale zube da se pomeraju iz svoje prirodne pozicije

- vraćaju sposobnost pravilnog žvakanja i govora

- pomažu ocuvanju prirodne funkcije i položaja zuba

- održavaju oblik vašeg lica

Što se tiče materijala, postupka i dužine trajanja mosta slično važi kao i za zubne krunice.

Keramičke fasete(venners)

Keramičke fasete su vrlo tanke ljuspice koje se cementiraju na prednju površinu zuba kako bi se poboljšala estetika zuba.

Stomatoloska protetika vinir

Indikacije:

Koriste se u slučajevima kada su zubi promenili boju usled endodontskog lečenja, tetraciklinske prebojenosti, zatim u slučajevima manjih razmaka izmedju zuba, te prisustva manje ortodontske nepravilnosti.

Koji je postupak izrade keramičkih faseta?

Kod izrade keramičkih faseta brusi se minimalni deo gledji (oko 0,6mm), te se uzima otisak. Nakon izrade, cementiraju se kompozitnim cementom u boji zuba.

Koja je trajnost keramičkih faseta?

Trajnost faseta je oko 5-10 godina. Faseta nije otporna na lom kao krunica zbog tanke gradje, te je potrebno pripaziti kod odgrizanja tvrde hrane. Nisu preporučljivi kod osoba koji škripe zubima jer ih jake sile mogu otrgnuti.

Zubne proteze

Kad pacijentu nedostaje veći deo zuba jedna od jednostavnijih terapija je zubna proteza. Stomatoloska protetika zubna protezazubnim protezama može postići kako funkcionalnost, tako i lep i prirodan izgled.

Zubne proteze mogu biti totalne i parcijalne.

Totalna proteza se koristi kada je u usnoj šupljini preostalo tek nekoliko zuba ili je prisutan potpuni nedostatak.

Parcijalna proteza se koristi kad pacijentu nedostaje manji broj zuba i tada se postavljaju izmedju postojećih zuba.

Zubne proteze na implantima

Proteze na implantima kao što i naziv govori su zubne proteze koje se pričvršćuju na zubne implante. Zubni implanti se ugradjuju u vilicu i na njih se nadogradjuju posebna sidrišta koja kasnije drze zubnu protezu. Ta sidrišta mogu biti u obliku malih kugli ili prečke. Dobra osobina proteze na implantima je da ih lagano možemo skidati zbog čišćenja i higijene, ali i da isto tako kada ih nosimo veoma su stabilne, učvršćene i sasvim se sigurno osećamo dok jedemo i pričamo.