IMPLANTOLOGIJA

Zubni implantimplantologija

Zubni implant je titanijumski materijal koji se hirurški ugradjuje u kost i predstavlja zamenu za koren zuba koji nedostaje. Na implant se postavlja nadogradnja koja osigurava stabilnu vezu izmedju implantata i protetskog dela tj. zubne krunice mosta ili proteze.

Kolika je uspešnost terapije zubnim implantima?

Uspešnost terapije se kreće oko 90% što najviše zavisi od zdravstvenog stanja samog pacijenta, od količine i kvaliteta kosti u koju se ugradjuju, stanju sluzokože, te održavanju oralne higijene.


Koje su prednosti zubnih implantata nad mostovima i protezama?implantologija

- Zubni implantati izgledaju i funkcionišu kao vaši prirodni zubi

- Implantati u vilici zaustavljaju proces resorpcije kosti i proces povlačenja zubnog mesa što mostovi i proteze ne mogu

- Čuvaju vaše prirodne zube-kod klasičnog tretmana potrebno je izbrusiti susedne zube za nosače mosta

- Povećavaju stabilnost mobilne totalne proteze

- Implantatom dobijamo stabilnu, trajnu i estetsku nadoknadu zuba.

Koji je postupak ugradnje implantata?

Postupak ugradnje implantata je bezbolan, jer se obavlja u lokalnoj anesteziji. U prvoj poseti se ugradi implantat u kost i prekrije sluznicom. Ukoliko nema dovoljno koštanog tkiva za ugradnju implantata potrebno je izvršiti operativni zahvat nadogradjivanja kosti, nekoliko meseci pre ugradnje implanta ili za vreme ugradnje, zavisno od količine kosti. Nakon ugradnje implantata sledi period osteointegracije u kojem implant srasta sa kosti. Zatim se na implant postavlja nadogradnja, uzima otisak, izradjuje definitivni protetski rad.

Proteze na implantima

Proteze na implantima su tip totalnih proteza koje se zakače za implantate. Uobičajene proteze ne prianjaju tako dobro kao ovaj vid proteze. Proteze na implantatima imaju poseban sistem stavljanja (klik na implantatima).

Prednosti proteze na implantatima

- Više stabilnosti i bolje prijanjanje

- Manje ometanja u govoru

- Mogućnost lakšeg žvakanja

- Prirodniji osećaj u ustima

- Proteze na implantatima su jeftinija opcija od cirkularnih mostova

proteza na implantima